
October 11, 2001

Mr. Sparb Collins
Executive Director
North Dakota Public Employees

Retirement System
400 East Broadway, Suite 505
P.O. Box 1657
Bismarck, ND  58502-1214

RE: USERRA Requirements for Group Insurance Plan

Dear Mr. Collins:

Thank you for your request that I review the USERRA requirements for the
Group Insurance Plan and, in light of that review, whether a state
employer may pay for insurance coverage for its employees that are
called up for active duty.

38 U.S.C. § 4316(b)(1) states that an employee that is called for active
duty is to be “deemed to be on furlough or leave of absence while
performing such service” and shall be “entitled to such other rights and
benefits not determined by seniority as are generally provided by the
employer . . . to employees having similar seniority, status, and pay who
are on furlough or leave of absence.”  38 U.S.C. § 4316(b)(4) further
states that an employee called for active duty “may be required to pay the
employee cost, if any, of any funded benefit continued . . . to the extent
other employees on furlough or leave of absence are so required.”  These
provisions do not apply to health insurance, but do apply to the other
group insurance programs.  See 38 U.S.C. § 4316(b)(5).

Thus, USERRA requires the state to pay for group insurance benefits,
other than health insurance, only to the extent the state would pay for
those benefits for an employee on a leave of absence.  In contrast,
N.D.C.C. § 37-01-25 requires the state to consider the first thirty days of
military service to be paid leave, and therefore the state would be required
under state statute to pay for benefits to the same extent it would if the
employee were on paid leave.  However, I can find no other provision in
state law either requiring or allowing the state to pay for those benefits for
an employee on a leave of absence longer than thirty days.  As such, the
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state’s payment of those costs would most likely violate the anti-gift clause
of Article X, section 18 of the North Dakota Constitution.

38 U.S.C. § 4317 provides the guidelines for health insurance for called-
up employees, and requires the employer to allow the employee to remain
in the health insurance plan for a maximum of eighteen months.  The
employer may require the employee to pay “not more than 102 percent of
the full premium under the plan” for this coverage.  38 U.S.C. §
4317(a)(2).  If the employee is absent for less than thirty-one days, the
employee “may not be required to pay more than the employee share, if
any, for such coverage.”  Id.  This is consistent with N.D.C.C. § 37-01-25.

Thus, the state is not required to pay for the employee’s coverage if the
employee is absent for more than thirty days.  Again, since there is no
state or federal requirement for the state to do so, the state’s payment of
those costs would most likely violate the anti-gift clause of Article X,
section 18 of the North Dakota Constitution.

Please do not hesitate to call if you have any further questions or
concerns.

Sincerely,

Scott A. Miller
Assistant Attorney General


