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RE: State Civics Exam Applicability to Home Educated Students 
 
DATE: September 28, 2016 
 
 

Question 
 
You asked whether a home educated student must pass the State Civics Exam [“SCE”] in order to be 
eligible for either the North Dakota Academic Scholarship or the North Dakota Career and Technical 
Education Scholarship [“scholarship”].  
 

Brief Answer 
 
Under state law a home educated student need not pass the SCE in order to be eligible for the 
scholarship. 
 
 

Analysis and Conclusion 
 
The state law identifying the criteria for students that are eligible for the scholarship is silent about the 
SCE. It does, however, contain language related to home education students by stating that “Any 
resident student . . . who completes a program of home education supervised in accordance with 
chapter 15.1-23 . . . is eligible to receive a North Dakota academic scholarship provided the student . . .” 
meets the requirements provided therein. NDCC 15.1-21-02.5.   While that law does not explicitly list the 
SCE as a requirement for scholarship eligibility, it does state that a home educated student is only 
eligible for the scholarship if the student “completes a program of home education” under 15.1-23. So 
the issue becomes whether it is possible for a home educated student to “complete a program of study” 
under chapter 15.1-23 without taking the SCE.  Or said another way, if state law allows a child to 
complete a program of home education under chapter 15.1-23 without taking the SCE, then the child is 
eligible for the scholarship whether or not he or she took the SCE. 
 
To complete a home education program a student must meet the requirements contained throughout 
chapter 15.1-23. While that law contains a number of requirements for such a program, there is no 
requirement that a home educated student complete the SCE. If the legislative assembly had intended 
for the SCE to be a requirement for the completion of a home education program, one way it could have 
done so is to make the SCE an express requirement under chapter 15.1-23. But that does not end the 
analysis because another state law identifies the categories of students who must take the SCE. That law 
contains language that expressly applies to home educated students, and states that the requirement of 
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taking the SCE applies to a student who is “receiving home education if the student is to be issued a high 
school diploma in accordance with subsection one of section 15.1-23-17.”  NDCC 15.1-21-27(3)(a)(4). 
 
Thus, a home educated student who seeks a diploma under NDCC § 15.1-23-17(1) is required to take the 
SCE as a condition of receiving that diploma. Such a student would be eligible for the scholarship. But a 
home educated student who does not seek a diploma under NDCC § 15.1-23-17(1) can also complete a 
program of study under chapter 15.1-23 without taking the SCE. That student could receive a high 
school diploma under NDCC § 15.1-23-17(2). That student would also be eligible for the scholarship. If 
the legislative assembly had intended for the SCE to be a requirement for a home educated student who 
receives a diploma under NDCC § 15.1-23-17(2) it could have required those students—or all home 
educated students—to meet that requirement.  
 
In addition to the analysis above, a review the legislative history for HB 1087—which eventually became 
NDCC § 15.1-21-27—provides additional insights. As first introduced to the legislative assembly, HB 1087 
required “each student . . . receiving home education” to pass the SCE. But the Bill’s language was 
changed shortly after introduction in a way that stated that the SCE requirement applied only those 
home educated students that fall under NDCC § 15.1-23-17(1) rather than applying to all home 
educated students. Testimony related to HB 1087 contains discussion about the fact that the Bill would 
exempt home educated students who do not fall under NDCC § 15.1-23-17(1) from taking the SCE.  
 
In conclusion, under state law a home educated student need not pass the State Civics Exam in order to 
be eligible for either the North Dakota Academic Scholarship or the North Dakota Career and Technical 
Education Scholarship. 
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