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Senate Bill No. 2186, relating to personal insurance loss history information, was passed by the 
North Dakota Legislature with an effective date of August 1, 2005. 
 
To help interpret the new statute found in N.D. Cent. Code Chapter 26.1-25.2, the Department  
provides the following  answers to questions raised by the industry: 
 
Question No. 1: Does the law apply to private passenger autos written on a commercial 

lines policy?   
 
 Answer: No.  The statute applies only to private passenger auto policies written on 

a personal auto policy. The statute does not apply to commercial lines 
policies. 

 
Question No. 2:  What is an inquiry and what is a claim?    
 
 Answer: The Department will allow each company to make a determination as to 

what is an inquiry or what is a claim based on its individual practices.  It 
should be noted that regardless as to whether an activity is classified as an 
inquiry or claim does not matter if  no payment is made. 

 
Question No. 3: Does the prohibition section apply only if the loss history information is 

obtained from a private claims database like CLUE or A Plus?   
 
 Answer: No.  The  statute does not name either CLUE or A Plus. The items listed in 

the prohibition section may not be used regardless of the source of the 
information. 



 
 
 
Bulletin 2005-2 
June 21, 2005  
Page Two  
 
 
Question No. 4: Is a company prohibited from using a claim that is open with a reserve 

(thus expected to be paid)?   
 
 Answer: No.  The statute does not prohibit the use of an open claim with reserve. 
 
Question No. 5: What is a “first party property claim”?   The term is commonly associated 

with homeowners, mobile homeowners and dwelling.  Does it apply to 
private passenger auto for purposes of this section?   

 
 Answer: Yes.  The statute refers to auto insurance as well as to the other types of 

property insurance. Accordingly the term includes an auto property claim. 
 
Question No. 6: Does a first party property claim for wind and hail include an auto  

collision claim?   
 
 Answer: No.  The statute does not specifically address collision claims. Since  

property claims for wind and hail loss are understood to be comprehensive 
claims, a first party property claim for wind and hail does not include an 
auto collision claim. 

 
Question No. 7: When does the five-year “look back” period start? 
 
 Answer: The five-year “look back” period is the five-year period prior to the date 

of  application or the date of renewal.   
 
Question No. 8: Does the statute’s prohibition on the sole use of a previous owner’s loss 

history mean only those claims assignable to the owner’s actions?   
 
 Answer: No.  The statute does not distinguish between claims assignable to the 

owner’s actions from other claims. Therefore, the Department interprets 
the statute to  include all  property losses to that property.  It should be 
noted that the statute prohibits declining an applicant based solely on the 
previous owner’s loss history, but allows the use of the loss information if 
repairs for that loss have not been made.  Also, a company may use other 
underwriting factors in its assessment and decision.  

 
Question No. 9: Can the Department change the effective date beyond August 1, 2005?   
 
 Answer: No.  The Department does not have authority to change the effective date 

of the law.  
 



 
 
 
Bulletin 2005-2 
June 21, 2005  
Page Three 
 
 
Question No. 10: Is a company required to refile rating manuals and rating rules?   
 
 Answer: Maybe.  The need to refile may vary from company to company.  If a 

company has on file a rule, factor, or formula that specifically includes the 
use of one or more of the newly prohibited factors, then an amendatory 
filing must be made. If a company did not include the use of these factors 
in a rule, factor or formula but treated the factors as underwriting criteria, 
then there is no need to file. 

 
Question No. 11: There is relatively little time for companies to make the refilings, if 

necessary, and get approval prior to August 1, 2005.  Will the Department 
take this into consideration if a conflict arises?     

 
 Answer: Yes.  The Department recognizes that some companies may have 

difficulty in making filings prior to the effective date. The Department 
encourages companies to make amendatory filings as soon as possible. 
Should a consumer complaint be filed after the effective date, the 
Department will  take into consideration  the company’s efforts to become 
compliant. It should be noted, however, that regardless as to whether or 
not a company has refiled, the provisions of the new statute will apply to 
any decision affecting a consumer made after August 1.  

 
Question No. 12: The new law requires that a company provide a consumer with notice 

regarding the use of loss history information.  Does a company  have to 
file that consumer notice with the Department ? 

 
 Answer: No.  A policyholder notice is not normally considered to be part of the 

insurance contract; therefore, there is no need to file the notice with the 
Department. 
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