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March 10, 2011

Anton J. Moch

Winthrop & Weinstine
Capella Tower, Suite 3500
225 S 6™ St

Minneapolis MN 55402-4629

Dear Mr. Moch,

This letter is in response to your letter dated February 23, 2011. In that letter you asked
whether a North Dakota state chartered bank would have the authority to purchase shares of a
Minnesota bank holding company, in this case, United Bankers’ Bancorporation Inc. (‘UBBI”)?
As you stated in your letter, UBBI is the sole shareholder of United Bankers’ Bank (‘UBB”), a
Minnesota state banking corporation.

On the morning of March 10, 2011, the North Dakota State Banking Board met to discuss your
letter, and to determine if this type of investment would be authorized for state chartered banks.
As a result of this meeting, the State Banking Board held that NDAC § 13-02-10-01 authorizes a
state chartered bank to invest in securities that a bank would be allowed to invest in if the bank
were nationally chartered. This rule was found to have been adopted under the parity authority
as it existed in the North Dakota Century Code prior to the 2007 session (specifically, under
NDCC § 6-03-38).

Therefore, based on the foregoing, if a federally chartered bank would have the authority to
invest in your stock offering under 12 U.S.C. § 27(7), then a North Dakota state chartered bank
would have the same authority to invest in your stock offering under NDAC § 13-02-10-01. If
there is a determination that a federal bank is no longer authorized to invest in your stock, the
state bank authority to invest in your stock would likewise terminate. It is also important to note
that all requirements and limitations that apply to banks under federal law will likewise apply to
banks under state law (eg: limits regarding the amount of stock a bank can purchase). Put
another way, the authority granted to a state chartered bank under NDAC § 13-02-10-01
cannot, in any way, exceed the authority granted to a federally chartered bank under federal
law.

If you have any questions, please feel free to call.
Sincere

ety

Aaron K. Webb, Secretary
State Banking Board
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